Особливості діагностки та лікування апноє сну

By Березень 22, 2023Information

Діагностика

Ваш лікар може зробити оцінку на основі ваших симптомів та історії сну, яку ви можете надати за допомогою когось, хто ділить ваше ліжко або вашу родину, якщо це можливо.
Ймовірно, вас направлять до центру розладів сну. Там фахівець зі сну може допомогти вам визначити потребу в подальшому обстеженні.

Оцінка часто включає нічний моніторинг вашого дихання та інших функцій організму під час тестування сну в центрі сну. Тестування домашнього сну також може бути варіантом. Тести для виявлення апное сну включають:
• Нічна полісомнографія. Під час цього тесту ви підключені до обладнання, яке контролює роботу серця, легенів і мозку, дихання, рухи рук і ніг і рівень кисню в крові під час сну.
• Домашні тести на сон. Ваш медичний працівник може надати вам спрощені тести, які можна використовувати вдома для діагностики апное сну. Ці тести зазвичай вимірюють ваш пульс, рівень кисню в крові, потік повітря та характер дихання. Якщо є підозра на центральне апное уві сні, лікар, швидше за все, порекомендує полісомнографію в закладі для тестування сну, а не домашній тест сну.
Якщо результати нетипові, ваш постачальник може призначити терапію без подальших тестів. Портативні пристрої моніторингу іноді пропускають апное сну. Таким чином, ваш медичний працівник все одно може рекомендувати полісомнографію, навіть якщо ваші перші результати знаходяться в межах стандартного діапазону.
Якщо у вас обструктивне апное сну, ваш медичний працівник може направити вас до фахівця з вух, носа та горла, щоб виключити закупорку носа чи горла. Для виявлення причин центрального апное уві сні може знадобитися обстеження кардіолога, або лікаря, який спеціалізується на нервовій системі, який називається неврологом.

Лікування

Постійний позитивний тиск у дихальних шляхах (CPAP)
Збільшити зображення
Для легких випадків апное сну ваш медичний працівник може порекомендувати лише змінити спосіб життя, наприклад, схуднути або кинути палити. Можливо, вам доведеться змінити позу, в якій ви спите. Якщо у вас назальна алергія, ваш лікар може порекомендувати лікування вашої алергії.
Якщо ці заходи не покращують ваші симптоми або якщо апное є помірним або важким, доступні інші методи лікування.
Деякі пристрої можуть допомогти відкрити заблоковані дихальні шляхи. В інших випадках може знадобитися хірургічне втручання.
Терапія OSA
• Постійний позитивний тиск у дихальних шляхах (CPAP). Якщо у вас помірне або важке обструктивне апное сну, вам може бути корисно використовувати апарат, який подає тиск повітря через маску під час сну. За допомогою CPAP (SEE-pap) тиск повітря дещо вищий, ніж тиск навколишнього повітря, і його достатньо, щоб підтримувати верхні дихальні шляхи відкритими, запобігаючи апное та хропінню.
Хоча CPAP є найпоширенішим і надійним методом лікування апное сну, деякі люди вважають його громіздким або незручним. Деякі люди відмовляються від апарату CPAP . Але з практикою більшість людей навчаються регулювати натяг ременів на масці, щоб отримати зручну та надійну посадку.
Можливо, вам доведеться спробувати більше ніж один тип маски, щоб знайти зручну. Не припиняйте користуватися апаратом CPAP , якщо у вас виникли проблеми. Зверніться до свого медичного працівника, щоб дізнатися, які зміни можна зробити, щоб покращити ваш комфорт.
Крім того, зверніться до свого постачальника, якщо ви все ще хропете або починаєте хропіти знову, незважаючи на лікування. Якщо ваша вага зміниться, можливо, потрібно буде відкоригувати параметри тиску апарата CPAP .
• Інші пристрої для тиску дихальних шляхів. Якщо використання апарату CPAP продовжує створювати для вас проблеми, можливо, ви зможете використовувати інший тип пристрою тиску в дихальних шляхах, який автоматично регулює тиск під час сну (auto- CPAP ). Також доступні пристрої, які забезпечують дворівневий позитивний тиск у дихальних шляхах (BPAP). Вони забезпечують більший тиск під час вдиху і менший при видиху.
• Оральні апарати. Інший варіант – носіння орального пристрою, призначеного для утримання горла відкритим. CPAP надійніше ефективний, ніж оральні прилади, але оральні прилади можуть бути легшими у використанні. Деякі призначені для відкриття горла, висуваючи вперед щелепу, що іноді може полегшити хропіння та легке обструктивне апное сну.
Ряд пристроїв доступний у вашого стоматолога. Можливо, вам доведеться спробувати різні пристрої, перш ніж знайти той, який вам підходить.
Після того, як ви знайдете потрібну форму, вам потрібно буде кілька разів відвідувати свого стоматолога протягом першого року, а потім регулярно, щоб переконатися, що підгонка все ще хороша, і повторно оцінити симптоми.
Ймовірно, ви читаєте, чуєте або бачите телевізійну рекламу про різні методи лікування апное сну. Поговоріть зі своїм лікарем про будь-яке лікування, перш ніж спробувати його.
Хірургія при ОАС
Хірургічне втручання може бути варіантом для людей з OSA , але зазвичай лише після того, як інші методи лікування не дали результатів. Як правило, перед тим, як розглядати операцію, рекомендується принаймні тримісячне випробування інших варіантів лікування. Однак для невеликої кількості людей з певними проблемами будови щелепи операція є хорошим першим варіантом.
Хірургічні варіанти можуть включати:
• Видалення тканини. Під час цієї процедури (увулопалатофарингопластика) хірург видаляє тканину із задньої частини рота та верхньої частини горла. Ваші мигдалини та аденоїди зазвичай також видаляються.
Цей тип хірургічного втручання може бути успішним для припинення вібрації структур горла та спричинення хропіння. Він менш ефективний, ніж CPAP , і не вважається надійним методом лікування обструктивного апное сну.
Видалення тканин із задньої стінки горла за допомогою радіочастотної енергії (радіочастотна абляція) може бути варіантом для тих, хто не може переносити CPAP або оральні пристрої.
• Усадка тканини.

Іншим варіантом є зменшення тканини в задній частині рота та горла за допомогою радіочастотної абляції. Цю процедуру можна використовувати для легкого та помірного апное сну. Одне дослідження показало, що це має ефект, подібний до ефекту видалення тканини, але з меншими хірургічними ризиками.
• Репозиція щелепи. Під час цієї процедури щелепа зсувається вперед від решти кісток обличчя. Це збільшує простір за язиком і м’яким піднебінням, зменшуючи ймовірність обструкції. Ця процедура відома як щелепно-нижньощелепне просування.
• Імплантати. М’які стрижні, як правило, виготовлені з поліестеру або пластику, хірургічним шляхом імплантують у м’яке піднебіння після знеболення за допомогою місцевого анестетика. Необхідні додаткові дослідження, щоб визначити, наскільки добре працюють імпланти.
• Стимуляція нервів. Це вимагає хірургічного втручання для введення стимулятора для нерва, який контролює рух язика (під’язиковий нерв). Посилена стимуляція допомагає утримувати язик у такому положенні, яке утримує дихальні шляхи відкритими. Потрібні додаткові дослідження.
• Створення нового дихального проходу, відомого як трахеостомія. Вам може знадобитися ця форма хірургічного втручання, якщо інші методи лікування не дали результатів і у вас важке, небезпечне для життя апное сну. Під час цієї процедури ваш хірург робить отвір у вашій шиї та вставляє металеву або пластикову трубку, через яку ви дихаєте.
Ви тримаєте отвір закритим протягом дня. Але вночі ви відкриваєте його, щоб дозволити повітрю проходити в легені та виходити з них, минаючи заблокований повітряний прохід у вашому горлі.
Інші види хірургічного втручання можуть допомогти зменшити хропіння та сприяти лікуванню апное уві сні шляхом очищення або розширення дихальних шляхів:
• Операція з видалення збільшених мигдалин або аденоїдів.
• Хірургія зниження ваги, також відома як баріатрична хірургія.

Терапія CSA
• Лікування супутніх медичних проблем. Можливі причини центрального апное сну включають серцеві або нервово-м’язові розлади, і лікування цих станів може допомогти. Інші методи лікування, які можуть бути використані для CSA, включають додатковий кисень, CPAP , BPAP та адаптивну сервовентиляцію (ASV).
• Зміни медицини. Вам можуть прописати ліки, які допоможуть контролювати дихання, наприклад ацетазоламід. Якщо ліки погіршують ваш CSA , наприклад опіоїди, ваш медичний працівник може змінити ваші ліки.
• Додатковий кисень. Використання додаткового кисню під час сну може допомогти, якщо у вас центральне апное сну. Різні форми кисню доступні з пристроями для доставки кисню в легені.
• Адаптивна серво-вентиляція (ASV). Цей нещодавно схвалений пристрій для потоку повітря вивчає ваш типовий режим дихання та зберігає інформацію у вбудованому комп’ютері. Коли ви засинаєте, машина використовує тиск, щоб регулювати ваше дихання та запобігати паузам у диханні.
ASV може бути варіантом для деяких людей з центральним апное сну, викликаним лікуванням. Однак це може бути невдалим вибором для людей із переважаючим центральним апное сну та прогресуючою серцевою недостатністю. І ASV не рекомендується для тих, хто має серйозну серцеву недостатність.

 

Leave a Reply

Ваші контактнi данi та причина звернення

×

Вкажіть Ваші контактнi данi для отримання деталей пропозиції

×

Ваші контактнi данi та причина звернення

×

Ваші контактнi данi та причина звернення

×

Ваші контактнi данi та причина звернення

×

Ваші контактнi данi та причина звернення

×

Ваші контактнi данi та причина звернення

×